Salgado House
1993-1995 Jaume Bach with Gabriel Mora
 
address
Valldoreix, Sant Cugat del Vallés (Barcelona).
Spain
client
Salgado family
collaborators
Robert Brufau i Associats (structure), Carles Oliver (quantity surveyor)
photos
Lluis Casals
description
A small private house in Valldoreix, on the periphery of Barcelona, is sited on a plot with large pine trees, which have been retained. The project reworks a common distribution, with the entrance on the upper level, the creation of a timber platform, which links or covers various volumes, unifies different geometric traces and fulfils one of the primary instincts on seeing the site: to obtain a platform at mid height between the trees. Characteristic of this wooden platform is its ambivalence, acting, at the same time, as a terrace for the upper floor and a shady porch for the lower floor, thanks to its construction of separated wood battens.