Can Ros Railway Station
1988-1991 Jaume Bach with Gabriel Mora
 
address
Can Ros, Sant Vicenç dels Horts.
Barcelona
Spain
client
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
contractor
Comsa
collaborators
Brufau, Obiol, Moya i Associats (structure), Jaume Martí (quantity surveyor), Ramón Guinot (engineer).
photos
Lluis Casals
description
The small railway station of Sant Vicenç dels Horts, originally on the outskirts of the little rural town, had come to occupy a central position in the new town that is a part of the metropolitan industrial and residential conurbation.
The railway line, for reasons of topography, is elevated above the historic town centre and on a level with the more recent periphery. The station has never had more than one platform and a squalid underpass, low and narrow.
The project obliquely connects the low-level station and the pedestrian underpass. A bridging beam carries each of the two tracks across the space of the vestibule, allowing daylight to enter between these by way of a glazed area corresponding to the width of the single central platform. The canopy that covers it is continued on to form the roof of this space, thus constituting a scale and a character in keeping with its public function. Two freestanding walls, cut away in a metaphorical allusion to the railway, serve to separate the trains from this light well and keep out rain.