Sports Centre in Gràcia
2001 - 2003 Jaume Bach with Gabriel Mora
 
address
c/ del Perill nº16- 22, Gràcia.
Barcelona
Spain
client
Ajuntament de Barcelona
contractor
Agroman
collaborators
Carles Oliver (quantity surveyor), Robert Brufau i Associats (structure), Gerardo García-Ventosa (architect)
photos
Lluis Casals
description
The lack of available space in Barcelona´s central Gràcia district prompted the proposal for a vertically developed multi-sport building. The possibility of utilising the roof of the courtyard in the interior of the block, some six meters above the level of the narrow street, added a degree of complexity.
The building rationally juxtaposes the range of different uses in vertical sequence; from lesser to greater structural span, from lesser to greater need for natural light, from greater to lesser volume of use. The resolve to translate these various different spaces into an architectonic episode gives rise to the inclusion of a generous flight of stairs abounding in natural light, against a high white-tiled wall that runs between the entrance hall and the central exterior courtyard, onto which the swimming pool opens.