Urban planning proposal, Stuttgart
1990 Jaume Bach with Gabriel Mora
 
address
Urban center of Stuttgart
Stuttgart
Germany
client
City of Stuttgart
collaborators
Robert Brufau i Associats (structure).
description
The city of Stuttgart organised a limited competition to invite schemes for the decentralisation of activities in the densely occupied urban core by means of the remodelling and introduction of new building in the area of the traditional northern access to the city. It passed through vineyards, gentle hills topped by private houses, obsolete industrial areas, and even an old World War II bunker on the summit of the small rise which commands the access.
The proposal redirects the traffic system towards an acceptance of its radial condition, made necessary by the geography, in relation to this single point of passage through the valley. Thus, the convergence of the three major road accesses is organised in terms of their role in the overall urban scheme: one as the principal metropolitan route into the city, punctuated by five rhomboidal-plan high-rise towers, all rising to the same height, and set closer to one another as they approach the summit of the hill. The second is the main street of the existing nucleus, bounded by low-rise construction, in the form of a mall, with department stores and offices. The third is a pedestrian precinct, quieter than the others, with a variable section, which naturally integrates into the old abandoned quarry and traces a course between the less compact spaces of the neighbouring garden city in the direction of the Weissenhof.