Plaça Cerdà Block
1996-2001 Jaume Bach with Gabriel Mora
 
address
Plaça Cerdà
Barcelona
Spain
client
Inmobiliaria Colonial, S.A.
contractor
COMSA
collaborators
Joan Gurri (quantity surveyor), Robert Brufau i Associats (structure), Ingeniería New System / Antonio Trilla (mecanichal engineering)
photos
Wenzel, Josep Mª Molinos.
description
The project divides what should have been a very deep housing block into two short depth prisms joined by outdoor stairways.
The decision of setting a lift inside each block removes them from the courtyard, thus helping to read the space between them as a continuous entrance court, dividing the four-flat entrance halls in two flat-entrance halls and reducing the main stairway to an emergency one.
Two different block entrance halls per stair reinforce this independence. The inner court, continuous in the ground floor, is divided from first floor up by suspended translucid glass planes that enclose the stairs, creating semi-transparency light effects that qualify it.
The inner facades are sober- small holes in a brick wall-, while the outer group their openings under L-shaped concrete eaves. The different brick colour in each block remarks their independence.